Feedback på Business for life-gruppen från 2018

Vi är mycket glada att informera er att minst tre av företagen vi startade 2018 går bra, trots bakslaget under covid-pandemin, samt att en person har ett heltidsjobb.

Phathiswa Thetyana är en driver en liten affär och säljer vetkoek (hemgjord tårta), kycklingfötter och godis utanför sitt hem och även utanför Ikaya Primary School.

Nompumelelo Madinga flyttade tillbaka till Östra Kapprovinsen för att komma bort från ett missbrukande och misshandlande man. Vi förstod att hon behövde lämna Kayamandi och komma till en säker plats. Vi vet inte om hon har startat ett företag där.

Nothandekile Ngalo driver också en liten affär som säljer kycklingfötter, chips hemma och vid Kayamandi grundskola. Dessutom syr hon fortfarande.  Hon fick en symaskin av Marietjie.

Bulelwa Tito och hennes partner Lerato driver fortfarande sin framgångsrika sömnadsverksamhet. De har sin egen lilla fabrik bredvid Kuyasa (en annan ideell organisation) i Kayamandi.

Lindiswa Ngamlanas verksamhet är inte längre i drift eftersom hon arbetar heltid på kommunen. Att hon fick ett jobb är ett resultat av det självförtroende och de färdigheter hon utvecklade när hon drev sitt lilla företag. Hennes verksamhet fokuserade på pärlor och design för turister, men när covid kom fanns inte marknaden för detta.

Busisiwe Potelwa har lämnat Kayamandi, och vi kan inte hitta några nyheter om henne.

Kursen har verkligen gjort en skillnad i dessa kvinnors liv. Nästan 5 år senare har minst 4 av de 6 deltagarna mycket bättre förutsättningar till ett bättre liv och har en egen försörjning.