Christmas Tinto Primary School

Christmas Tinto Primary School ligger i utkanten av en kåkstad och har cirka 1 500 elever i åldern 7 till 13 år. Undervisningen bedrivs i containerliknande lokaler, som blir stekheta på sommaren och kalla på vintern. Ingen värme eller fläktar finns.

Skolgården ser ut som en öken.  Barnen leker mest på det steniga fältet bakom skolan, där de också tränar löpning, cricket, rugby och fotboll. “Kan de springa fort på det här fältet, så blir de svårslagna när de kommer på löparbanan”, säger skolans rektorn, Mr Qantolo.

Christmas Tinto Primary School class

En lärare undervisar mellan 40 till 60 elever samtidigt. Undervisningen sker på språket Xhosa till i årskurs 4, då man börjar läsa engelska.

Hyllorna i biblioteket gapar tomma i väntan på finansiering av böcker. Bristen på läroböcker gör att barnen får dela. Några datorer för biblioteket står högt upp på önskelistan. 8 smutsiga toaletter i två containers med trasiga dörrar finns att dela på för 1 500 barn.

Christmas Tinto Primary School 1
Christmas Tinto Primary School 4
Christmas Tinto Primary School 5
Christmas Tinto Primary School yard

Christmas Tinto Primary School interiorVäldigt få av barnens föräldrar kan läsa eller skriva vilket gör att supporten hemifrån blir minimal. Skjulen som familjerna bor i, är trånga och få har elektricitet. Därför blir det förstås svårt för barnen att kunna göra sina läxor.

Många barn utsätts för våldtäkt och andra övergrepp . Hjälpen kommer oftast för sent, om alls. Rektor Quantolo berättar att barnen ibland berättar om övergrepp för lärarna och att vara tvungen att skicka hem dem till den miljön igen, känns fruktansvärt.

“Vi gör vad vi kan, men det är aldrig tillräckligt”

Barnens hopp och drömmar begränsar sig ofta bara till att få lämna fattigdomen i kåkstaden. Att ha ett jobb och en bil att transportera sig till jobbet med, för att slippa jaga de överfulla tågen.

Skolan har många begåvade barn, såväl i skolämnen som i sport. Skolan är noga med att informera föräldrarna om barnens begåvning. Det är dock sällan de har råd att låta barnen gå i skolor där de skulle kunna få utvecklas bättre.

När man besöker Christmas Tinto är det slående hur fokuserat barnen arbetar och hur extremt väluppfostrade barnen är i skolan gentemot lärare och rektor.

Rektorns  Quantolos vision är att kunna slussa in barnen i ett bättre liv. Tyvärr hindras det av bristen på resurser som böcker, datorer och andra undervisningsmaterial samt av att barnen är undernärda och trötta, av för stora klasser och av föräldrarnas analfabetism som gör att studiestödet hemifrån inte finns.

“Money isn´t everything, but here it makes a big difference and sometimes you want to give up. But for the children education is everything, so we just have to keep going. I want to give them hope, hope for a better life.”, säger rektorn Mr Qantolo.