Om oss i Project Education

Om ossOm oss i Project Education

Vi är en grupp kvinnor som 2017 beslöt oss för att förändra livet till det bättre åtminstone för några medmänniskor här på jorden. Vi har valt att stötta kvinnor och barn som lever i nöd och misär i kåkstäderna och på vingårdarna i Stellenbosch och Somerset West, utanför Kapstaden i Sydafrika.

Jag, Vivianne Ohlsson, besökte några kåkstäder 2016, och blev starkt berörd av hur familjernas liv där ser ut, och tankarna på hur jag kan bidra släppte inte taget. Så jag samlade några av mina kompetenta vänner, var och en inom sitt område, och med stora hjärtan, om de ville vara med i Project Education. Alla sa tveklöst ja. Vi har alla haft ett priviligierat liv. Nu blev det pay-back time.

Att utsatta barn får utbildning och förutsättningar till bättre hälsa är det vi brinner för, liksom att skapa sysselsättning för de arbetslösa och ofta djupt deprimerade kvinnorna.

Vi såg en möjlighet

att på ett enkelt och kontrollerbart sätt göra nytta, i direktkontakt med seriösa organisationer som sedan länge verkar på plats. Vi samlar in medel för basala ändamål, men som för barnen och kvinnorna ger hopp om ett bättre liv. En skolväska och skoluniform gör en ofattbar skillnad för ett barn. Det saknas biblioteksböcker på Christmas Tinto Primary School. Vi vill se till att barnen har tillgång till böcker.

Vi engagerar oss i möjligheter för kvinnor att genom mikrolån starta och driva mindre företag. Vi får löpande information om hur varje kvinnas affärsidé utvecklas. Vi stöttar också projekt som ger kvinnor en grundläggande praktisk utbildning och gör dem anställningsbara, som t.ex. att lära dem räkna för att kunna söka jobb på vin- och fruktgårdar.

På många sydafrikanska vingårdar har man tidigare serverat obegränsat med vin till vingårdsarbetarna, och många barn har fötts med alkoholbetingade skador. Vi samarbetar med organisationen Pebbles Project, som stöttar mammor under graviditeten och motiverar dem att hålla sig nyktra.

Vi stöttar projekt

som utvecklar pedagogiska hjälpmedel och utbildar speciallärare till de barn som redan fötts med olika alkoholbetingade skador – fysiska liksom grava inlärningsrelaterade skador.

Vi stöttar också arbete med att tillgängliggöra sjuk- och tandvård på vingårdarna.
Hjärtligt välkomna att hjälpa oss att stötta dessa utsatta barn och kvinnor !

// Vivianne Ohlsson och Styrelsen för Project Education