Senaste nytt från Imibala Trust

Efter årsmötet idag, den 13 juni, anslöt Theo Willemse, vd för vår samarbetspartner Imibala Trust. Han gav oss en uppdatering och berättade att Helderberg Mountain vid Somerset West (nära Stellenbosch) har drabbats av en stor brand som man bekämpat sedan i onsdags under kraftig vind. Idag har det börjat regna intensivt och regnet har orsakat stora översvämningar. Man måste forfarande bära ansiktsmask och det är fortfarande en hel del restriktioner på grund av Covid.

Vidare har Imibala Trust haft en del problem med leveranserna av delar till de 3 500 skoluniformer man delar ut varje år. Exempelvis har en container med underkläder och sockar kapats. Men den 1 juli ska alla barn ha fått sin uniform. Av “våra” skolbarn på Christmas Tinto Primary School återstod 35 uniformer förra veckan av de 100 vi sponsrar. Idag fick 20 barn sina paket och imorgon kommer de återstående 15 att få sina.

Denna vecka skriver barnen sina examensprov och nästa vecka börjar skollovet. Man har upptäckt att många skolbarn inte har lärt sig läsa eller skriva under pandemin. Dels beror det på att de har varit tvungna att bära ansiktsmask och då inte kan läsa på läpparna eller lära sig uttala korrekt när de ska lära sig läsa. Men framför allt får skolorna betalt för hur många som godkänns för att flyttas upp till nästa klass, vilket blir ett incitament för att låta elever passera utan att vara godkända. Detta är, som sagt, uppmärksammat och kommer åtgärdas på något sätt.